Artrose hos hund

Hva er artrose?

Artrose er et leddproblem som kan føre til redusert mobilitet og forårsake smerte hos hunden. Artrose er mest vanlig hos eldre hunder, men yngre hunder kan også rammes. Normalt sett vil leddene danne en glatt og smidig forbindelse mellom knoklene. Når hunder får artrose medfører det at leddbrusken gradvis bli nedslitt og kan forsvinne helt, det kan bli mer væske i leddet og det danner seg beinpåleiringer i leddet. Dette vil etterhvert kunne føre til redusert bevegelighet og smerte i de leddene som er rammet. Artrose kan forekomme i et enkelt ledd i kroppen eller i flere.

Kan artrose forebygges?

Det kan være flere årsaker til at en hund utvikler artrose, blant annet kan det forårsakes av skader, sykdom, hundens eget immunforsvar eller feil i utviklingen av skjelettet. Genetikk spiller også en rolle siden hunder med arvelige sykdommer som for eksempel hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi etterhvert vil utvikle artrose i de affiserte leddene. Jevnlig og variert mosjon og fôr med høy kvalitet helt fra valpestadiet av kan være med på å forebygge at hunden utvikler artrose.

Symptomer på artrose

De aller fleste hunder vil med alderen utvikle artrose i større eller mindre grad. Noen hunder har artrose som kan sees på et røntgenbilde, men lite problemer i hverdagen. Andre igjen kan ha artrose som knapt er synlig på røntgenbildet, men likevel ha store problemer. Hunder med kliniske symptomer på artrose blir gjerne stive etter aktivitet, de kan miste muskelmasse, de kan få hovne ledd og ha problemer med å reise seg, legge seg, gå i trapper og/eller hoppe osv. Å gjenkjenne artrose hos eldre hunder kan være vanskelig fordi det utvikler seg gradvis og mange eiere tror at de forandringene de ser hos hunden sin er normale hos eldre hunder. Mistenker du at hunden din har artrose bør du ta kontakt med en veterinær for å undersøke dette og få råd om hvordan du kan gjøre livet best mulig for hunden din.

Diagnose

Diagnosen stilles best ved hjelp av røntgen. Viser hunden din symptomer på artrose er det viktig å ta den med til veterinær for undersøkelse. Artrose utvikler seg gjerne gradvis og kan være vanskelig å oppdage. Mange eiere tror dessuten at forandringene de ser hos hunden kommer av økende alder og er naturlige og ikke noe å gjøre noe med. Selv om artrose ikke kan kureres finnes det god hjelp for å lette symptomene og gi hunden en bedre livskvalitet. Dette er noe veterinæren din kan hjelpe deg med.

Behandling og tiltak

Selv om artrose ikke kan fjernes kan man forbedre hundens livskvalitet betraktelig ved hjelp av tiltak i dagliglivet, fôring, fysikalsk behandling og medikamentell behandling i tilfeller der det er behov for det.

Slanking:

Er hunden overvektig bør den slankes siden økt vekt gir økt belastning på leddene og dermed mer smerter. Veterinær eller dyrepleier kan hjelpe deg med å sette opp en plan for slankingen og gi deg oppfølging underveis i prosessen. Mange hunder med artrose viser en markant forbedring etterhvert som vekten går ned, så for overvektige hunder vil slanking alltid være det aller viktigste tiltaket!

Fôring:

De aller fleste hunder med artrose har god effekt av å bli fôret med et «leddfôr». Dette fôret er spesielt sammensatt for å blant annet minske inflammasjon i leddene og vedlikeholde leddbrusken.

Mosjon:

Riktig og jevn mengde med mosjon, helst på mykt underlag, kan hjelpe. Er hunden i dårlig form må mosjonsmengden økes gradvis. Hunder med artrose har ofte veldig god effekt av trening i vann, enten i vanntredemølle eller svømming. Trenger du råd om hvordan du skal mosjonere hunden din er det bare å spørre oss om hjelp.

Dekken og liggeunderlag:

Hunder med artrose blir gjerne dårligere av kulde og fuktighet, det er derfor viktig og så langt det er mulig holde hunden varm og tørr. Nå det er kaldt eller vått ute er det lurt å bruke et dekken. Det bør man også bruke om hunden skal ligge i bilen når det er kaldt. Alle hunder bør ha tilgang til en myk og lun liggeplass, men dette er spesielt viktig for hunder med leddproblemer. Det finnes både dekken, leddbeskyttere og hundesenger som er ekstra godt egnet for hunder med ledd- og muskelproblemer. Disse heter «Back on Track», og har keramiske partikler smeltet inn i trådene som stoffet er laget av. Når disse partiklene blir varmet opp av kroppsvarmen blir varmen reflektert tilbake til kroppen. Dette gir en langbølget infrarød stråling som har en smertelindrende effekt, øker blodsirkulasjonen og dermed bidrar til å lindre muskelspenninger.

Varmeomslag:

Varmeomslag kan lindre de affiserte leddene. Spør veterinær eller dyrepleier for råd om bruken av dette.

Massasje:

Mange hunder med artrose har god effekt av massasje. Massasje kan blant annet øke hundens fleksibilitet, blodsirkulasjon og velvære følelse. På Sveberg Dyrehospital tilbyr vi massasje. Det er også mulig å få opplæring i hvordan du kan massere hunden din hjemme.

Medikamentell behandling:

De siste årene har det blitt utviklet flere medikamenter med smertestillende og inflammasjonsdempende effekt (NSAIDs) som er godkjent for langtidsbruk og dermed kan brukes over tid for å lindre symptomene på artrose. Det er også mulig å gi smertestillende en gang i blant eller i perioder hvor hunden har mer smerter. Husk at smertestillende behandling kun skal igangsettes i samarbeid med veterinær.

Siden høsten 2011 har legemidlet Cartrophen vært tilgjengelig i Norge. Cartrophen gis som en sprøyte 4 ganger med et intervall på 5-7 dager mellom hver. En slik kur varer for de fleste hunder i mellom 4 og 12 måneder. Carthrophen virker på flere måter, blant annet bedrer den leddvesken og styrker brusken, dette forbedrer leddenes funksjon og motvirker inflammasjonen i leddet. Vi har brukt produktet med godt resultat på flere av våre pasienter.

Kosttilskudd:

Tilskudd av glukosamin og chondroitin er ofte til god hjelp. Dette kan veterinæren gi deg råd om.

Rolige omgivelser:

Hunder med artrose bør utsettes for lite stress og få mye oppmerksomhet og støtte for å øke livskvaliteten.

Underlag:

Man bør i så stor grad som mulig unngå glatte overflater, både inne og ute.

Hopping:

Hunden bør ikke hoppe inn og ut av bil da dette gir ekstra belastning på ledd og muskler. Dette gjelder spesielt om hunden ikke har vært i aktivitet på forhånd og «kommer rett fra senga». Har du en stor hund eller på grunn av egen fysikk ikke kan løfte hunden inn og ut av bilen finnes det ramper man kan bruke sånn at hunden selv kan gå inn og ut.

Oppvarming og nedvarming:

Alle hunder, uansett alder, burde varme opp før aktivitet og ned etter aktivitet. Dette gjelder spesielt om man har en eldre hund som fortsatt er ganske aktiv. Hvordan man varmer opp og ned kommer an på hva slags aktivitet hunden skal være i, men man kan for eksempel varme opp hunden i bånd i ca. 15 minutter før hunden skal i aktivitet og i ca. 10 minutter etter aktivitet. Det å slippe hunden løs når den kommer rett fra bilen for deretter og legge den rett tilbake i bilen etterpå er en veldig dårlig idé om man har en eldre hund som har lett for å bli stiv og støl!

Rehabilitering og fysioterapi:

Mange hunder med artrose har veldig god effekt av rehabilitering og fysioterapi. Hunder med artrose vil ofte ha redusert bevegelse i leddene, muskelsvinn og mindre muskelstyrke. Et rehabiliteringsprogram kan være med på å øke styrken, utholdenheten og mobiliteten hos hunden, noe som igjen fører til at hunden får det bedre. Hunder som går på smertestillende vil ofte kunne kutte ned på dosen av smertestillende og i en del tilfeller også kutte ut medisinene etterhvert som styrken og fleksibiliteten øker.

På Sveberg Dyrehospital tilbyr vi rehabilitering og fysioterapi. Vi kan blant annet tilby massasje, streching, treningsterapi, trening i vanntredemølle og elektroterapi. Vi kan hjelpe deg å lage et opplegg spesielt tilpasset din hund. Dette kan inkludere både behandling inne på klinikken og råd og veiledning i trening og behandlinger du kan gjøre hjemme. Det er også mulig å bestille en time med rehabiliteringsterapeut for å få vurdert hvilke problemer hunden din har som følge av artrosen og deretter få satt opp et program for hjemmetrening. Husk at før du skal til rehabilitering skal hunden alltid ha vært undersøkt av veterinær før første time. Dette for å ha en så nøyaktig diagnose som mulig og få oppdaget eventuelle andre problemer som kan være av betydning for valg av behandling. Er hunden undersøkt på en annen klinikk vil vi gjerne at du tar med sykehistorie og eventuelle røntgenbilder.

Pasientforeningen hundeartrose

Det finnes en forening for eiere av hunder med artrose: www.hundeartrose.no.

Ta gjerne kontakt med oss på Sveberg Dyrehospital om det er noe du lurer på!