Svømmetips

Skrevet av Sunniva Morgan til bloggen "Sprek Hund"  17/6-2013

Nå er sommeren endelig her og de fleste steder i landet har det allerede vært mange fine sommerdager. Jeg får ofte spørsmål om svømmetrening utendørs på denne tiden av året, og tenkte derfor det passet med en post med noen tips og råd i forhold til dette. I denne posten tar jeg utgangspunkt i trening av friske hunder. Har du en hun med sykdommer eller skader må du få råd hos kyndig dyrehelsepersonell før du påbegynner svømmetrening, da det i enkelte tilfeller bør unngås.

Bavac på svømmetur i badedammen ved hytta

Effekten av svømming

Svømming er for de aller fleste hunder en skånsom aktivitet med mange positive effekter på kroppen. I vannet trenes både styrke, kondisjon, bevegelighet, koordinasjon og balanse. Svømming er en skånsom form for mosjon ettersom leddene ikke belastes på samme måte som når hunden går. Når hunden svømmer har den travlignende bevegelser, men et 20-30% større bevegelsesomfang sammenlignet med trav på land. Bevegelsesmotstanden øker også i vann sammenlignet med på land. Vannets trykk virker også positivt og gjør at musklene slapper av og blodsirkulasjonen øker. På dager hvor det er for varmt til å trene hunden på annet vis er svømming flott som alternativ trening.

Tilvenning

Hvor lett det er å venne hundene til å svømme er veldig forskjellig fra rase til rase og individ til individ. Enkelte hunder er ekstremt glade i vann og hopper uti uten noen særlig form for tilvenning til det våte element, mens andre knapt setter tåa uti. Når man skal tilvenne en hund å svømme er det viktig å ta det piano. Ikke tving hunden ut i vannet ved å dra i båndet. Det er heller ingen god ide å bære hunden ut på dypet for å få den til å svømme - det funker nok der og da for å få den til å svømme, men den blir neppe noen badenymfe av sånn behandling. Ved en gradvis tilvenning fra valpestadiet, med lekpregetaktivitet i vannet på hundens premisser vil de fleste hunder kunne venne seg til svømming. Det er også mulig å få hjelp til svømmetilvenning innendørs på dyreklinikker hvor dette tilbys. Mine to hunder er vidt forskjellige når det gjelder vann; Bavac er en skikkelig badenymfe og vil uti samme hvor kaldt det er. Nå i vår når vannet har vært for kaldt har vi måtte binde han fast hvis vi er på tur i nærheten av vann, da sitter han gjerne og klynker og uler og synes veldig synd på seg selv fordi han ikke får bade. Penny derimot kan godt spare seg for vann, det er godt å drikke og er det veldig varmt kan hun til nød vasse til hun har vann under buken. Prosjektet denne sommeren er å få henne til å like å svømme (det var prosjektet forrige sommer også, men da ble det aldri varmt nok), så det kommer nok noe poster om dette i løpet av sommeren.

Gjennomføring og utstyr

Jeg anbefaler at hunden bruker flytevest under treningen, spesielt under tilvenningen. Vesten gjør at hunden føler seg tryggere og kan konsentrere seg om selve svømmingen. Uten vest kan det lett bli mye kav og dårlig svømmeteknikk. Enkelte hunder kan svømme bra uten vest når de har svømt en del, men det er viktig å være oppmerksom på at svømmeteknikken lett kan bli dårligere fordi bakparten synker ned og hodet holdes høyere. Hunden blir dermed liggende å kave og får dårlig treningseffekt og økt risiko for skader. Trener man hunden fra båt skal man alltid bruke vest av sikkerhetshensyn.

Av utstyr til deg selv kan det være lurt med en våtdrakt. Dette gjør det mer komfortabelt hvis du skal ut i vannet sammen med hunden om temperaturen er litt under det du synes er badetemperatur. I tillegg slipper du å få kloremerker på overkroppen om hunden skulle komme litt for nærme deg.

Husk at svømming er tung og som med all annen ny trening som introduseres er det viktig med forsiktig tilvenning og gradvis økning i treningsmengde. Begynn derfor med korte intervaller og øk etterhvert

Temperatur

Når det gjelder temperatur anbefaler jeg at vannet bør være over 17 grader. Selv om det kan være behagelig for hunden å få seg en liten dukkert på en varm dag om vannet er litt kaldere, vil treningseffekten bli dårlig når vannet er for kaldt fordi hunden må bruke mye energi på å opprettholde kroppsvarmen. I tillegg vil kaldt vann kunne øke faren for nedkjøling, skader og sykdom. Er det snakk om en eldre hund eller en hund med for eksempel leddproblemer bør vannet være enda varmere.