Kosthold og fordøyelse

Kaniner er tilpasset næringsfattig og fiberrik kost, og skal derfor alltid ha fri tilgang til høy. Minst 85% av det daglige matinntaket skal bestå av godt kvalitetshøy, 10% grønt og 5% pellets. Det er mer naturlig for en kanin å drikke fra skål i stedet for flaske, studier har også vist at kaniner får i seg mer vann ved å drikke fra skål. Noen kaniner er glade i å kaste ting rundt seg under lek, så det er lurt å bruke en tung skål med avrundede kanter slik at ikke kaninen får til å plukke den opp.

 

Fiber
Fiber er svært viktig for å holde fordøyelsessystemet i bevegelse og for å slite ned tennene. Tennene til kaninene har åpne røtter som gjør at de vokser kontinuerlig hele livet, jekslene vokser opptil 10 – 20mm i måneden, mens fortennene vokser ca. 2mm i uken. Kosten skal bestå av lange fibre slik at kaninen må jobbe for å bryte de ned og dermed slite ned tennene. Ulike typer høy kan brukes: timoteihøy, havrehøy, orchard grass, botanical, urtehøy. Det er viktig å sjekke at høyet er av god kvalitet, at det ikke støver, er spor av mugg eller har ligget fuktig.

 

Unngå sukker
For mye sukker fører til ubalanse i bakteriefloraen i cecum (blindtarmen), denne ubalansen kalles dysbiose. Dysbiose fører til at det danner seg mye gass i tarmene, dette gir store smerter og kan forårsake ileus. Bær, frukt og gulrøtter inneholder mye sukker og skal kun gis i små mengder. Kaniner skal ikke ha melkebaserte godbiter som f.eks. yoghurtdrops, de har ikke de nødvendige enzymene til å fordøye disse. Unngå også frøstenger og andre godbiter som inneholder mye frø.

 

Pellets
Frøblandinger eller såkalte "gnagerblandinger" man får kjøpt i butikken inneholder mye sukker. Kaniner er selektive når de spiser, noe som gjør at de plukker ut de bitene som inneholder mest sukker og fett, og lar de sunnere bitene ligge igjen. Dette gjør at kaninen går glipp av viktige næringsstoffer samt at den samtidig spiser kun mat som kan være skadelig. Istedetfor frøblandinger skal man bruke fiberrike pellets. Pellets er ikke nødvendig i kostholdet til en kanin, men kan gis i små mengder slik at man er sikker på at kaninen får i seg vitaminer og mineraler som den trenger. Anbefalt mengde pellets til en frisk voksen kanin er ca. 1 til 2 spiseskjeer daglig. Vi anbefaler fôr fra Supreme Science Selective, Oxbow, Beaphar (Nature serien), Farmer og To gode naboer. 

 

Vitaminer & Mineraler
Friske kaniner har ikke behov for tilskudd av vitaminer og mineraler. Studier har vist at D-vitaminmangel er vanlig hos innekaniner. D-vitamin spiller en viktig rolle i opptak av kalsium, og mangel kan føre til benskjørhet og tannproblemer. Det er derfor viktig at kaniner som bor inne har tilgang til minst 30 minutter uskjermet sollys daglig når det lar seg gjøre.

 

Tips til grøntfôr

  • Salater: Ruccola, Romano/hjertesalat, Feldsalat, Frisèesalat, Spinat, grønnkål, rød og grønn lollo
  • Grønnsaker: Stangselleri (del opp i små biter), paprika, gulrot, reddik, rødbete, nepe
  • Urter: Basilikum, persille, koriander, dill, fennikel, minte, timian
  • Fra naturen: Løvetann, kløver, skvallerkål, geitrams, hestehov, gress (obs.ikke gress etter klipping med gressklipper), stemor, tusenfryd, prestekrage, brennesle (må tørkes), marikåpe, ringblomst, roser, bringebærbusk, solbærbusk, blåbærlyng.
  • Trygge treslag: Epletre, Rognebærtre, bjørk, selje, or, lønn, hassel, gran. Det meste av det du plukker ute kan tørkes og gis som et tillegg utover vintermånedene.
  • Frukt og Bær inneholder mye sukker og skal kun gis i små mengder. Eksempler: Banan, eple, pære, appelsin, bringebær, blåbær, tranebær, druer. (obs! Fjern steiner/kjerner/stilk)

Ikke gi: Isbergsalat, avocado, rabarbra, smørblomst, løk, stilk/blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, mais, melkebaserte produkter, brød. Noen av disse er giftige, mens andre kan være skadelig for fordøyelsessystemet.

Dette er ikke en fullstendig liste på hva man kan gi og ikke gi kaninen. Er man usikker på om noe er trygt å gi til kaninen er det bedre å la være og gi det til man har fått undersøkt om det er greit. Vær også obs på å variere kosten; spinat, persille og løvetann inneholder bl.a. mye kalsium som kan være skadelig i store mengder. Gulrot inneholder mye sukker og skal derfor bare gis som en liten godbit.

 

Fôring etter alder

Kaniner 8 uker - <6mnd
Fri tilgang på høy, helst alfalfa høy som har høyt kalsiuminnhold for voksende kropper. I denne aldersgruppen kan kaniner også ha fri tilgang på pellets, men pass på at de spiser nok høy. Pellets som er alfalfabasert slik som Oxbow Young Rabbit, Science Selective Young Rabbit og Beaphar Nature Young Rabbit er noe av det vi anbefaler. Grøntfôr kan introduseres gradvis når kaninen er 12 uker gammel hvis ikke kaninen har hatt tilgang på dette tidligere. Introduser kun èn type grøntfôr i gangen, om kaninen skulle reagere på fôret så vet du hva som har forårsaket problemet.

Ungkanin 6mnd – 1 år
Fri tilgang på høy (alfalfa og annet gresshøy). Pellets kan gradvis reduseres samt at man kan gradvis gå over fra alfalfapellets til timoteipellets.

Voksen kanin 1 år – 6 år
Fri tilgang på høy. Unngå alfalfabasert høy pga høyt kalsiumnivå. Tilby ca. 1 til 2 spiseskjeer pellets daglig, i tillegg til 1-2 håndfuller med ferskt grøntfôr. 

Eldre kanin >6 år
Fri tilgang på høy. For en eldre kanin kan du ta utgangspunkt i hva en voksen kanin fôres med, men vær forberedt på å gjøre eventuelle forandringer etterhvert. Eldre kaniner blir gjerne mindre aktive, noen sliter med sykdom og artritter som fører til smerte. Det er viktig å tilpasse fôringen etter kaninens helsetilstand og aktivitetsnivå, dette kan du få hjelp til hos oss. I denne aldersgruppen kan det også være aktuelt med tilskudd til f.eks. ledd.

obs. Denne guiden er basert på dvergkaniner. Kaniner av kjemperaser vil ha andre behov, det samme gjelder kaniner av rasen Angora.