Etter operasjon

Det er svært viktig at kaninen får ro når den kommer hjem. Narkose kan påvirke kaninens evne til å regulere kroppstemperaturen; gi derfor kaninen en stille lun plass for natten hvor du kan følge med på den uten å forstyrre. Kaniner som bor ute bør holdes inne den første uken etter operasjon. Det er viktig at man følger med på kaninens allmenntilstand, samt mat- og væskeinntak, og avføring.

Kaniner som bor sammen må gjerne få være sammen, dette kan virke smertelindrende. Hvis det er vanskelig å følge med på om kaninen spiser/drikker, kan kaninene skilles. Da bør de fortsatt ha mulighet til å se hverandre. Unngå substrat som kan klebe seg til såret, bruk eventuelt fleecetepper eller håndkle som underlag, og tre/papirpellets i dokasse. Veterinær må kontaktes hvis såret viser tegn til infeksjon (rødhet, hevelse, varme, væsking fra såret).

I noen tilfeller etter veterinærbesøk hvor en kanin er syk eller har vært inne til operasjon kan det oppstå krangling mellom kaniner som vanligvis går fint sammen. Hvis dette skulle skje må de skilles og gradvis tilvennes hverandres selskap igjen.

Kaniner har et sensitivt fordøyelsessystem som lett kan påvirkes av narkose, medisiner, stress og smerte. Ileus er en akutt tilstand hvor fordøyelsessystemet stopper opp. Dette kjennetegnes ved nedsatt mat- og væskeinntak, ingen avføring (eller svært lite), oppblåst- eller tom mage, smerter og slapphet. Kaninen kan bli mer kosete enn vanlig eller skyr unna og gjemmer seg. Ved mistanke om ileus veterinær kontaktes så snart som mulig.

For å holde fordøyelsessystemet i gang kan det være nødvendig med sprøytefôring. Du vil få nødvendige instruksjoner på hvordan dette gjøres ved henting av kaninen. Hos oss får du kjøpt Oxbow Critical Care. Dette er et fiber- og næringsrikt rekonvalesensfôr som kommer i pulverform og blandes ut i vann.

To til tre dager etter operasjonen tar vi gjerne inn kaninen til en kontroll for å sjekke såret og at pasienten ellers har det bra hvis det er ønskelig. Kontrollen er gratis. Vi ønsker en kontroll av operasjonssåret etter ca. 10-14 dager, denne kontrollen er også inkludert i prisen for operasjonen.

 

 

Bob og Gulrot sammen under oppvåkning.