Vi anbefaler at alle katter som ikke brukes i avl kastreres eller steriliseres, dette kan gjøres allerede ved 16 ukers alder.
Ved kastrering fjerner man hannkattens testikler, og hunnkattens livmor og eggstokker, og dermed både hormonproduksjon og forplantningsevne. Det å fjerne livmor og eggstokker på hunnkatter kalles gjerne sterilisering på folkemunne og for ikke å skape forvirring kaller gjerne dyrehelsepersonell det for sterilisering, selv om det egentlig er en kastrering. Vi anbefaler at alle kattunger som ikke skal brukes i avl kastreres ved 4 måneders alder. Inngrepet skjer i full narkose og med god smertebehandling, så katten kjenner ingenting. Rekonvalesenstiden er kort både hos hunn- og hannkatter.
På Sveberg Dyrehospital bruker vi en spesiell teknikk når vi steriliserer hunnkatter. Dette gjør at vi får et veldig lite snitt på ca 1 cm. Såret sys med innvendige sting som går i oppløsning av seg selv. Pga det lille snittet er det ikke nødvendig med verken halskrage eller body etter inngrepet og katten kommer seg veldig fort. For mer info om dette og bilder av en sterilisering se her.
Det er mange myter rundt hunnkatter og sterilisering. Mange tror at katten bør ha et kull med kattunger før den kan steriliseres, mens andre tror at det er like greit å gi katten p-piller isteden for å sterilisere den. Bruk av p-piller til katt er svært kreftfremkallende, i tillegg til at risikoen for at katten får livmorbetennelse øker. P-piller er også en mindre sikker prevensjonsmetode da man er avhengig av at katten får i seg tabletten, og at den ikke blir kastet opp. Det er også viktig å gi tabletten på et fast tidspunkt en gang i uken, blir det avglemt er det fort gjort at katten blir drektig. En drektig katt som får p-piller har høy risiko for å abortere, med de komplikasjoner det kan medføre. Blir kattungene født er det stor sannsynlighet for at de kan ha misdannelser som fører til at de dør eller må avlives. P-piller kan også gjøre katten sur og gretten, så i mange tilfeller får du en gladere katt etter å ha sterilisert. Utgiften ved sterilisering er en engangssum, i motsetning til p-piller og de kontroller det kreves for at katten skal gå på det resten av livet.
Etter kastrering/sterilisering vil kattens stoffskifte bli lavere, energibehovet vil synke med ca 30%, i tillegg til at mange kastrerte/steriliserte katter vil øke sitt daglige inntak av føde. Samtidig som man skal unngå at katten bli overvektig skal man også passe på at den beholder muskelmassen sin, og det er derfor ikke alltid tilstrekkelig å fôre mindre mengde av vanlig vedlikeholdsfôr. Kastrerte/steriliserte katter har også større sjanse for å få urinveisproblemer som for eksempel urinkrystaller. På grunnlag av dette er det viktig å velge et fôr med egenskaper tilpasset den kastrerte/steriliserte kattens behov, som vil være annerledes fra den intakte katten.
Gode grunner til å kastrere hannkatten din:
- Det er større sannsynlighet for at katten slipper å få sår og rifter som følge av slåssing med andre katter. Det er ikke uvanlig at det danner seg en pussfyllt byll rundt slike sår, og det å behandle dette vil i de fleste tilfeller koste mer enn det ville gjort å kastrere katten din.
- Katten vil i de fleste tilfeller bli mer hjemmekjær og det er mindre sjanse for at katten roter seg vekk og blir borte.
- Fordi nøytraliserte katter ofte blir mer hjemmekjære enn intakte katter, og er sjeldnere i katteslagsmål, kan kastrering virke sykdomsforebyggende for mange av virussykdommene katter kan få.
- Katten lukter like godt hele året. Noe ukastrerte hannkatter ikke gjør!
- Katten blir ofte mer kosete og gjerne i bedre humør uten alle hormonene som raser rundt i kroppen.
- Du blir venner med naboen igjen. (Hannkatter skvetter gjerne heller hos andre enn hjemme hos seg selv – og det lukter.)
- Både du og naboen får sove gjennom hele natten; ingen slåsskamper som skal utrettes og ingen damer som skal sjarmeres med intens jamring.
- Din katt vil ikke bli medskyldig i at enda flere uønskede kattunger fødes – allerede fødes omkring 60.000 kattunger årlig i Norge. Omkring 40.000 av disse får ikke nye hjem.
Gode grunner til å sterilisere hunnkatten din:
- Katten din holder seg friskere fordi den ikke får kutt og sår etter overivrige beilere som klorer og biter. Bittsår gir også en risiko for overføring av smittsomme sykdommer og sterilisering vil dermed virke sykdomsforebyggende for mange av virussykdommene katter kan få.
- Du får i de fleste tilfeller en roligere katt.
- Du slipper de utgifter og problemer det medfører å gi katten p-piller.
- Du slipper å få uønskede kattunger som du sannsynligvis ikke finner gode hjem til. Det fødes alt for mange kattunger hvert år, og de fleste av disse ender enten opp som hjemløse eller blir avlivet.
- Du slipper utgifter for å annonsere etter hjem for kattungene.
- Du slipper å betale for dyrlege om det oppstår komplikasjoner under fødselen, noe som ikke er uvanlig, og kan fort bli dyrt.
- Du slipper veterinærutgifter til avlivning av kattungene. Det er dessuten uetisk å avlive friske dyr. Spesielt når dette kunne vært unngått på en enkel måte ved at katten ble sterilisert.
- Du slipper å lure på hva slags hjem kattungene du ga bort fikk. Alt for mange tar til seg en kattunge fordi den er liten og søt, og tenker ikke på at den skal ha et godt hjem i mange år.
Hos oss inkluderer prisen for kastrering/sterilisering; bedøvelse, smertebehandling, antibiotika, inngrep og kontoller i etterkant. I tillegg har vi gode pakkepriser om du ønsker id-merking, vaksine og ormekur samtidig. Har du flere katter som skal steriliseres/kastreres samtidig gir vi også rabatt.
Ta kontakt om du ønsker å bestille time eller har andre spørsmål rundt inngrepet.