Før operasjon

Kaniner skal ikke faste før operasjon. Kaniner har et svært sensitivt fordøyelsessystem som hele tiden må være i bevegelse, dersom ikke kaninen får fri tilgang på høy vil det være en høy risiko for at kaninen utvikler ileus. Lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk er mye strammere på kaniner, noe som gjør at komplikasjoner i forhold til oppstøt av mageinnhold er minimal. 

Inngrep som planlegges opptil 6 uker fram i tid (f.eks. kastrering) kan man gjerne forberede seg til i ukene før operasjonen. Er man godt forberedt, reduserer man risikoen ved narkose. Disse forberedelsene går ut på å forsikre seg om at kaninen har en god ernæringstilstand samt at det ikke er noe i miljøet som kan påvirke kaninens helse. Eksempel på dette er å unngå bruk av substrat som støver (f.eks. sagspon), dette kan føre til komplikasjoner i luftveiene under og etter narkose.

Kaniner skal transporteres trygt til klinikken i et reisebur. La gjerne reiseburet stå fremme i tiden før operasjonen, slik at kaninen kan hoppe inn og ut av buret og bli vant til at det er et trygt sted å være. Husk å legge et underlag i bunnen på buret slik at kaninen ikke sklir.

Kaniner som bor ute bør holdes inne den første uken etter operasjon. Det er viktig å være forberedt på dette slik at du har en midlertidig bolig klar til kaninen når den kommer hjem. Kaninen kan gå fritt inne på et rom, eller du kan sette opp en valpegård eller inngjerding av kompostgjerder. Husk å sikre ledninger! Du bør bruke et substrat som ikke kleber seg til såret f.eks. fleecetepper, håndduker eller papirpellets. Hvis kaninen bor sammen en annen kanin, ta gjerne med den andre kaninen. Kos og trygghet fra en god venn reduserer stress og virker smertelindrende. Vi ønsker at du tar med høy og eventuell annen mat som kaninen er vant til som den kan spise før og etter operasjonen.

Vi ønsker å gi både deg og kaninen en trygg og god opplevelse. Ved levering vil vi sammen med deg gå gjennom et skjema hvor vi kartlegger kaninens helse og individuelle behov. Risiko forbundet med narkose på kanin er noe høyere sammenlignet med hund og katt. Dette er først og fremst fordi kaniner er byttedyr og skjuler tegn på sykdom. Praten vi tar før operasjonen ser vi derfor på som en svært viktig del av å kartlegge kaninens generelle helsetilstand. Det utføres en grundig helsesjekk, og kan i noen tilfeller (eller etter eiers ønske) være nødvendig med pre-operative blodprøver. En preoperativ blodprøve kan avsløre underliggende sykdom som burde behandles og som eventuelt kan forårsake komplikasjoner under inngrepet eller postoperativt.
Alle kaniner som ligger i narkose hos oss blir intuberte for god kontroll av luftveier, og har venekateter for intravenøs tilgang. De blir hele tiden nøye overvåket av en autorisert dyrepleier under og etter operasjon.

Når du leverer kaninen din til operasjon hos oss skal du være trygg på at den er i gode omsorgsfulle hender.