Korsbåndskade hos hund

Skrevet av Sunniva Morgan 29/6-2018

Korsbåndskade er den vanligste akutte skaden i bakbein hos hund. Dessverre blir ofte små skader feildiagnostisert og feilbehandlet. Tradisjonelt sett har veterinærer vært for dårlige til å diagnostisere og behandle skader som ikke kan sees på røntgen og behandlingen blir da gjerne hvile og smertestillende. I kneleddet (og andre deler av kroppen for den del) er det veldig mange skader som kan forekomme og krever riktig behandling for å leges uten at disse sees på røntgen. I denne artikkelen skal jeg ta for meg korsbåndskade.

Korsbåndskade - er kirurgi eneste mulighet?

Skrevet av Sunniva Morgan til bloggen "Sprek Hund" 23/7-2015

Jeg har ikke sjeldent eiere innom som har fått diagnostisert korsbåndskade på hunden sin og fått to valg av veterinæren; enten operere hunden eller avlive. Om eier da ikke ønsker/har råd til operasjon og ønsker å beholde hunden sin får de gjerne ikke tilbud om noen annen form for oppfølging. En del av disse tar heldigvis selv kontakt med noen som tilbyr fysioterapi for å få hjelp. Tradisjonelt har imidlertid både veterinærer, dyrepleiere og andre som jobber i bransjen lært at kirurgi er det eneste reelle alternativet ved korsbåndskade, og mange som jobber med fysioterapi er heller ikke klar over at det er mulig å få et tilfredsstillende resultat uten operasjon, eller hvordan man isåfall skal legge opp rehabiliteringen.

Vet du hva en rehabiliteringsterapeut gjør?

Skrevet av Sunniva Morgan 28/1-2014 til bloggen "Sprek Hund"

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg egentlig jobber med og jeg blir ofte overrasket når kunder spør meg om jeg tilbyr en bestemt tjeneste som for meg selv er innlysende at jeg tilbyr. Ulempen med å ha en vanntredemølle er at folk gjerne tror at det er det eneste jeg kan tilby - en økt i vanntredemølla. Sannheten er at jeg har mye mer å tilby... mye, mye mer. Jeg tenkte derfor det var på tide å skrive en artikkel om hva jeg egentlig driver med sånn at du som hundeier kan få et bedre innblikk i hva du kan bruke meg til, noe som igjen kan komme din hund til gode.

Medial skulderinstabilitet

Skrevet av Sunniva Morgan til bloggen "Sprek Hund"  12/11-2013

Skader i hundens skulderledd er ikke uvanlig og det er heller ikke uvanlig at disse blir feildiagnostisert og feilbehandlet. Tradisjonelt sett har veterinærer vært for dårlige til å diagnostisere og behandle skader som ikke kan sees på røntgen og behandlingen blir da gjerne hvile og smertestillende. I skulderleddet (og andre deler av kroppen for den del) er det veldig mange skader som kan forekomme og krever riktig behandling for å leges uten at disse sees på røntgen. I denne artikkelen skal jeg ta for meg en sannsynligvis underdiagnostisert skulderskade.

Lyskestrekk (overstrekk av iliopsoasmuskelen)

Denne artikkelen er skrevet av Sunniva Morgan til bloggen "Sprek Hund"  21/7-2013

Iliopsoas muskelen består av to muskler som er delvis sammenvokst; psoas major og iliacus. Muskelen har sitt utspring fra undersiden av lendevirvlene (psoas major) og bekkenet (iliacus), og forløper på innsiden av bekkenet over nedre kant av bekkenet og hofteleddet. Iliopsoasmuskelen har sitt feste på øvre del av lårbeinet. Iliopsoas er en kraftig muskel i lysken og en viktig hoftebøyer. Den bidrar også til utoverrotasjon av låret.

Svømmetips

Skrevet av Sunniva Morgan til bloggen "Sprek Hund"  17/6-2013

Nå er sommeren endelig her og de fleste steder i landet har det allerede vært mange fine sommerdager. Jeg får ofte spørsmål om svømmetrening utendørs på denne tiden av året, og tenkte derfor det passet med en post med noen tips og råd i forhold til dette. I denne posten tar jeg utgangspunkt i trening av friske hunder. Har du en hun med sykdommer eller skader må du få råd hos kyndig dyrehelsepersonell før du påbegynner svømmetrening, da det i enkelte tilfeller bør unngås.