Hva, hvordan, hvorfor fysioterapi?

Fysioterapi er et viktig verktøy i behandlingen og/eller langtidshåndteringen av kroniske smerter, lidelser i muskel/skjelettsystem eller ved nevrologiske skader og lidelser. Fysioterapi skal ikke sees på som alternativ behandling, men som komplementær til ordinær veterinærbehandling. Målet med fysioterapeutisk behandling inkluderer å redusere smerte, forbedre bevegelse, og gjennopprette normal muskelkontroll og -funksjon. Fysioterapi kan også anvendes med mål om å minimere skaderisiko og maksimere prestasjonen til sports- og arbeidende hunder. Fysioterapi for dyr er vitenskapsbasert og har en helhetlig tilnærming til hver pasient.

Klinisk resonnement og kvalifisert tolkning utgjør basisen for behandlingen vi utfører. Vi behandler hver enkelt pasient med en individuell tilnærming, med en grundig gjennomgang av historikk og undersøkelse som vil lede til valg av en optimal, individuelt tilpasset behandlingsplan. Behandlingen vi gir er basert på konstant evaluering av dyrets tilstand og tar alltid høyde for hvert enkelt dyrs problem(er), unike atferd og eiers muligheter for håndtering og behandling hjemme.

Er du på utkikk etter følgende?

 • En grundig gjennomgang av dyret ditt fra snute til hale?
 • En funksjonell diagnose for ditt dyrs halthet eller sykdom?
 • En plan for behandling for ditt dyrs problem som også inkluderer hva du kan gjøre hjemme?
 • Et mulig alternativ til kirurgi?
 • Behandling, veiledning, råd, støtte, realtistiske forventninger og prognoser etter operasjon eller skade?
 • Håndtering av kroniske problemer (f. eks. artrose/forkalkninger) og/eller smertekontroll som et supplement eller alternativ til farmakologisk smertebehandling?
 • Vektreduksjonsprogram?

Hvordan kan fysioterapi hjelpe?

 1. Gjennomgang
  Hos oss vil dyret ditt bli evaluert mtp bevegelsesmønster, funksjon i ryggrad og ledd, styrke, koordinasjon og andre fysiske evner og egenskaper. Dette vil gjøre terapeuten i stand til å vurdere omfanget av problemet.
 2. Fysikalsk diagnose og behandlingsplan
  Terapeuten vil avgjøre hvordan optimalt bevegelsesmønster kan gjennopprettes og hvordan smerte etter skade, kirurgi eller annen lidelse best kan lindres. Terapeutens kunnskap og erfaring er basert på en vitenskapelig rationale og en grundig undersøkelse av ditt dyrs tilstand, miljøfaktorer, og livsstil. Terapeuten vil jobbe sammen med deg som eier for å utarbeide en individualisert behandlingsplan. Terapeuten vil også gi deg og dyret ditt støtte gjennom rehabiliterings prosessen.
 3. Evaluering og behandling
  Terapeuten vil bruke forskjellige verktøy og metoder for å evaluere og behandle pasientene. Manuell terapi inkluderer leddmobilisering, massasje og stretching. Terapeuten har spesialisert trening i ryggsøylens og leddenes biomekanikk, samt musklenes utspring, fester og funksjoner. «Modaliteter» er et uttrykk som brukes om verktøy eller maskiner som brukes innenfor fysioterapien. Hos oss benyttes blant annet laser, elektroterapi og akupunktur. Terapeutiske øvelser er også en viktig del av rehabiliteringen. Vi tilrettelegger øvelser for lidelser eller skader i muskel/skjellett/nervesystem for hvert stadie av heling og rehabilitering.

Hva kan du forvente?

 • En full fysioterapeutisk gjennomgang som inkluderer undersøkelse, behandling og et skriftlig hjemmetrenings program.
 • Nært samarbeid mellom deg som eier, terapeuten og henvisende veterinær for å oppnå et så optimalt resultat som mulig.
 • Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss med spørsmål og/eller booke en forebyggende behandling også etter at dyret ditt er friskmeldt.

Vi har muligheter for dagoppstalling av pasienter som trenger intensiv opptrening eller i tilfeller hvor du som eier er på jobb og ikke har mulighet til å komme inn med pasienten til behandling i løpet av dagen. Dette forutsetter en rolig og håndterbar pasient som tolererer å være i bur.

Vårt mål er et best mulig sluttresultat og fornøyde dyr og eiere!

NB! Hunder med problemer i bevegelsesapparatet skal alltid være undersøkt av veterinær før de kommer til fysioterapi. Vi har veterinærer med lang erfaring med diagnostisering og behandling av lidelser i bevegelsesapparatet, og du er hjertelig velkommen til å booke en time hos oss. Har dyret ditt vært undersøkt hos en annen klinikk må sykehistorie og eventuelle røntgenbilder sendes over før timen. Ønsker du time til forebyggende behandling trenger ikke dyret undersøkes av veterinær før timen, men det er et krav at det er fulgt opp av veterinær med helseundersøkelse minimum en gang i året.